Ultimele articole

 • Ziarul "Apropo Magazin": "Iubiţi-l pe Grigore Vieru!"

          Pe 14 februarie, dacă mai era în viaţă, maestrul Grigore Vieru ar fi împlinit 75 de ani. Cu această ocazie, Fuego, artistul din România care a urcat cu poetul pe multe scene, a scris un motto în memoria celui care i-a fost ca un părinte.[...]

 • Revista: "Informatorul Moldovei" - Interviu cu Fuego (I,II,III)

          Acest interviu s-a alcătuit în mai multe etape. Tot aşa se va şi publica, pe episoade, fără paşii ordinii fireşti, întâi acesta, fiind subiect cotidian. Am vorbit cu Fuego în cabină, la Casa de Cultură Vasile Alecsandri din Bacău.

 • Mitropolia Moldovei: "Se-ntorc colindele acasă"

          Acesta a fost mesajul cu care a venit interpretul român Fuego în Republica Moldova. În urma unei întâlniri din luna decembrie 2010 cu ÎPS Mitropolit Vladimir interpretul s-a arătat deschis de a veni cu un amplu program de colinde în republică[...]

 • Revista "Formula AS": "Cozonacul bunicii Stratenia"

       Esti unul dintre artistii care s-au pastrat permanent aproape de traditiile romanesti, neuitand niciodata sa cinsteasca Craciunul. Un motiv pentru care esti pretuit si iubit. Cum aratau sarbatorile de iarna din copilaria ta?

 • Revista "Star": De la adevar spre frumos, prin muzica

           L-aţi auzit cu siguranţă măcar o data cântând cu foc şi v-au dat lacrimile. El cântă despre copilăria noastră, despre casa părintească, despre străinătate, despre dragoste, despre noi, românii. [...]

1 2 3 4

Revista "Formula As": "Astept miracolul Învierii"

- Repertoriul tau e plin de melodii dedicate primaverii. Te regasesti în ea, mai mult decât în celelalte anotimpuri?
- Verdele primaverii are în el o lumina biruitoare, bogata în promisiuni.Cred ca e cea mai fidela culoare a bucuriei. E suficient sa-ti porti pasii prin iarba proaspata si pe sub ciresii înfloriti, ca sa simti cum sufletul începe sa-ti zboare spre zari albastre.
- Îti mai amintesti de primaverile copilariei?
- Amintirea lor e plina de inocenta si de lumina: malinul nins din gradina bunicii, ce ma veghea la geam, într-o regala înflorire, pardesiul de catifea si pantofii de lac, de care eram foarte mândru, drumul de lumina de la biserica spre casa, din noapte Învierii, cu flacara lumânarilor ferita în palme. Simteam ca ma strabate o senzatie de desprindere de pamânt. Un sentiment usor de înaltare. Rugaciunea pe care o spuneam cu Buna, în dreptul lumânarii aprinse, se înalta spre cer si stiam ca cineva, acolo sus, ma iubeste. Eram sub protectie magica absoluta.
- Din câte sarbatori pascale ai trait, exista una anume care sa-ti lumineze amintirile?
- Pelerin în tara lui Iisus! Din doua motive. Unul, legat de activitatea mea artistica, pentru ca era primul turneu în Israel, coplesitor si emotionant, prin intensitea trairilor, la întâlnirea cu o generatie pentru care România înseamna cea de-a doua casa. Sali arhipline, lacrimi, flori si aplauze frenetice, de la un public avid de a mai fredona refrenele ce i-au bucurat copilaria si tineretea. Succesul repurtat m-a determinat sa accept invitatia ca acest turneu ca devina o permanenta si de atunci, în fiecare an, ma asteapta acolo cu nerabdare, daruindu-mi iubire si clipe magice. Cel de-al doilea motiv este legat de revelatia pe care am trait-o pe parcursul pelerinajului la Locurile Sfinte, edificii impregnate de Divinitate si de istorie. Am pasit cu piosenie pe tarâmurile Sfintelor Scripturi: Locul Bunei - Vestiri din Nazareth, Pestera Nasterii Domnului din Bethleem, Râul Iordan, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Gradina Ghetsimani, Muntele Tabor, la Ierusalim pe înaltimea cea sfânta a Golgotei, la Sfântul si de Înviere Izvorâtorul Mormânt, la locul Înaltarii de pe Muntele Maslinilor si la celelalte Sfinte Locuri prin care a trecut Domnul Iisus Hristos, pentru mântuirea noastra.
Împlinind calatoria am înteles îndemnul: "Bucura-te, pelerinule, catre cer, de folosul ostenelii tale!" precum si faptul ca: "Eu am fugit de pe o cruce/Si-am dat de alta, repetat;/Stiu ca oriunde m-as mai duce,/Am o Golgota de urcat./Sunt, poate, doar o întâmplare/Straina si lui Dumnezeu,/Dar am aceasta grea carare/Sapata în destinul meu".
- Îti mai spune ceva Învierea sau o traiesti, ca majoritatea românilor, în fata televizorului?
- În curând, vom lua Lumina din Lumina, ca s-o ducem mai departe, în noi... împacat cu tine, cu ceilalti, cu Dumnezeu. Indiferent unde ma voi afla în lume, cu familia si prietenii mei, voi numara clipele pâna la miezul noptii, asteptând miracolul Învierii. Voi trai, ca întotdeauna, senzatia ca minunea înnoirii va cuprinde în brate pamântul, încarcându-l din nou de puteri. Va fi nevoie doar de un bob zabava ca sa-ti asculti sufletul.
- Ce mesaj le transmiteti cititorilor revistei noastre în prag de sarbatoare?
- Fie ca iubirea sa le picure în suflet pace si bucurie. Ca dar de Paste, le ofer un nou spectacol muzical, intitulat sugestiv "Ruga pentru flori", un buchet de melodii si gânduri curate, transpuse în albumul "Lacrimi".
- Stiu ca esti nu numai un mare iubitor de poezie, dar si un rostitor sensibil, care stie sa creeze emotie. Ce versuri crezi ca s-ar potrivi pentru finalul acestui interviu?
- Versuri alese, dedicate sarbatorii pe care o asteptam:
"Când Pastele se-apropie mereu
Sunt luat de amintiri si dus agale,
Copil ma regasesc în satul meu
La casa batrâneasca de pe vale.
Ca începea asa o primeneala,
Miresmele de flori de liliac,
Si lutul proaspat, iz de varuiala,
Se vânturau prin usa din cerdac.
În miez de noapte, satu-n asteptare,
Biserica-ntr-o hora o strângea,
Lumini se aratau pe la altare,
Iisus, Cristosul nostru, învia.
As vrea sa vin din nou în satul meu,
În zi de Pasti, în zi de sarbatoare,
Poate-mi va spune bunul Dumnezeu
Cam cât mai am de ars din lumânare...
E Paste iar si Cristul a-nviat.
Lumina Lui nicicând nu se va stinge,
Departe, peste mari, de al meu sat,
O lacrima de dor mi se prelinge..."
Revista "Formula As", 23 aprilie 2011