DESPRE FUEGO

PREMII SI DISTINCTII

TEATRU

TELEVIZIUNE

CARTI

CARTI  

„TESTAMENT PENTRU FUEGO”, COLECTIA „REGAL DE POEZIE”, EDITIE INITIATA SI COORDONATA DE LILI BOBU SUB EGIDA ASOCIATIEI CULTURALE „REGAL D’ART”, PREFATA DE NICOLAE DABIJA, 2012 – AUTOR GRIGORE VIERU

 

         „Testament pentru Fuego” aduce la lumina intreaga comoara de vers si cant a Maestrului Grigore Vieru, poetul „aplecat peste marginea lumii, pentru care niciun drum nu era prea lung pentru a fi unde sporeste taina”, dedicata cu noblete si sinceritate celui pe care l-a considerat ca si fiul sau.

 

         „Testament pentru Fuego” va invita sa respirati metafora, imortalizand clipa in soapte si taceri, oferindu-va momente de refugiu in duminici ale cuvintelor, de inaltare spirituala spre omenie si frumos, adevar si intelepciune, cumsecadenie si demnitate, armonie si sacru, dezvaluind universul launtric al celui ce „s-a zidit in templul cuvintelor” si al unui artist pregatit sa daruiasca lumii candoarea, demonstrand astfel ca in acest veac ce se intuneca pana in cuvinte, mai e tihna pentru poezie, sa ne alunge indoiala si temerile, sa ne stearga lacrimile.

Asociatia Culturala „REGAL D’ART”

 

 „Prin difuzarea slagarelor ce au prins viata in urma colaborarii dintre cele doua lacrimi gemene, am presarat in sufletele ascultatorilor lumina, caldura si liniste, intalnirea lor semnificand emotia pura din vers si cant.”

TITUS ANDREI, redactor Radio Romania

 

         „Colaborarea Grigore Vieru / Paul Surugiu – Fuego este una emblematica, sub semnul Unitatii, rostind impreuna Fiinta romaneasca, cu daruire deosebita, cu har durut, sub zodia unei adanci si sacre infratiri.”

Acad. MIHAI CIMPOI

 

         „Imbratisandu-l pe Vieru, Fuego a imbratisat Basarabia, cea care, dupa plecarea Poetului la stele, l-a infiat, la randu-i, cu tot cu cantecele sale, in care ea isi regaseste tot mai mult sufletul, in toata larghetea si plinatatea, asa cum i l-a daruit Dumnezeu.

         Cantecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasa pe chipul ei o dara luminoasa ca o lacrima de copil.”

Acad. NICOLAE DABIJA

 

         „Slova de foc a Poetului, faurita cu atat har si daruire, cu atata freamat si ardere sacra, cu atata foame de adevar si frumos, va dainui si prin cantul coplesitor al unui mare artist. In fiinta sa curge poezia Maestrului, Fuego devenind astazi cel mai consecvent mesager al creatiei lui Vieru. Sunt convins ca acolo, in Constelatia Lirei, unde a plecat sa stea la sfat cu fratele Eminescu, Poetul e mandru de discipolul sau.”

VLAD DARIE, director general AIS „Moldpres”

 

         „Ii multumesc artistului Fuego pentru tot ce ne-a oferit: concertele sustinute, cantecele frumoase interpretate, prin care i-a adus Poetului bucurie si i-a luminat zilele triste si pentru faptul ca-i duce mai departe cantul si versul, vesnicindu-le, caci Poetul adora muzica mai mult decat orice arta: Ascultand muzica, descopera-ti capul, caci stai la o masa cu zeii.”

RAISA VIERU, sotia Poetului

 

 
 
"MANUAL DE IUBIRE PENTRU FUEGO", EDITIE INITIATA SI COORDONATA DE LILI BOBU, EDITURA "GEEA", 2011 - AUTOR CARMEN ALDEA VLAD

 

      "Manual de iubire pentru Fuego" - "darul de lumina al talentatei si eruditei poete Carmen Aldea Vlad, un album de arta innobilat cu poeme, matasuri fine de cuvinte pereche, un cantec pentru cei nesinguri intr-un spectacol fara masti, un prilej de a pune in rana candoarea, o invitatie pentru cititor de a descoperi poezia muzicii si muzica poeziei..."

 
      "De la Zenit pana la Nadir, intr-o lupta permanenta a ingerului cu demonul, intre sublim si cruda realitate... o lupta tinuta parca departe de fiinta umana si orizonturile ei inguste, prea nevinovate sau meschine pentru a nu o strivi, dar intotdeauna generoasa si manata de dorinta de frumos si faceri de bine, acolo se afla Carmen Aldea Vlad, Doamna a poeziei romanesti din care multi muzicieni de lume buna si-au gasit seva de geniu in arta lor creativa."
ADRIAN DAMINESCU
 
      "Usurinta cu care scrie Carmen mi-a lasat drum deschis liniei melodice si imaginatiei creative, timbrul vocii lui Paul cald si invaluitor m-a provocat, m-a incitat, mi-a dat aripi… si asa s-au nascut multe cantece indragite de public ale caror versuri se regasec in acest volum ce a unit armonios – muzical valentele literare, cu melosul slagarului.
Cred in prietenii mei, cred in mine, cred in perenitatea muzicii adevarate!"
JOLT KERESTELY
 
      "Latinii defineau prin Carmen – inis cantecul si poezia. Am ales-o ca pe o mama spirituala pe care o regasesc alaturi de sufletul meu, plenar, aspatial si atemporal.
Usurinta scrisului ei, de cele mai multe ori ma face sa accept totul ca pe o emulatie in oglinda, totul vine spre mine, natural, intim, ca o transfuzie de ganduri materializate printr-o unica metafora – poemul !
Legamantul eternitatii relatiei noastre de colaborare il constituie acest volum pe care am tinut sa-l daruim tuturor celor care au inteles ca suntem o singura lacrima a unui inexorabil destin."
PAUL-CIPRIAN SURUGIU
 
      "Salut aparitia acestui volum de versuri ale unor cantece frumoase, sensibile si indragite de marele public.
O inspirata colaborare dintre o cunoscuta si apreciata creatoare a multor versuri folosite de majoritatea compozitorilor cu “greutate “si un cantautor sensibil, talentat si apreciat de catre toate generatiile de iubitori de muzica.
Chiar daca nu veti sti sa fredonati toate melodiile care au insotit aceste frumoase versuri, cuvintele insesi au o muzicalitate aparte dovedind maiestria poetei."
MARIUS TEICU

 

 

„FUEGO, MARTURII DE IUBIRE”, EDITURA "EX PONTO", 2006 - AUTOR DORA ALINA ROMANESCU

 

             „Fuego, marturii de iubire” este o continuare a primului roman ce trateaza realizarile, succesele, albumele lansate, personalitatile care au contribuit la ascensiunea artistica. Este o privire  în spatele scenei  deconspirând ceea ce spectatorii si telespectatorii nu vad: lacrimile, renuntarile, zbuciumul… Dora Alina Romanescu a surprins în acest volum o parte din scrisorile primite dupa lansarea primului volum, marturii de iubire de la fani în care îsi exprima admiratia si recunostinta pentru faptul ca muzica le alina suferintele. Personalitatea artistului ne este prezentata într-o lumina cu o aura speciala, în adevarata frumusete spirituala, atât de rar vazuta de cei care ar trebui sa o sesizeze mai des."

 
ION ROSIORU
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania
 

 

„GARA CENTRALA” , EDITURA "EX PONTO", 2006 - AUTOR DORA ALINA ROMANESCU

 

             „GARA CENTRALA”- este o încercare a autoarei Dora Alina Romanescu de a realiza o biografie romantata – o face cu talent, cu dragoste si bucurie, asemenea unei dascalite a carei rabdare a devenit proverbiala. Autoarea scrie cu usurinta, are multe disponibilitati, construieste fraza cu deosebita finete si sensibilitate care îndeamna la o lectura placuta si reconfortanta. În jurul personajului principal se tese o frumoasa poveste ce invita cititorul sa patrunda în lumea artistului, o lume a puritatii, a celor mai alese sentimente pe care le daruieste cu generozitate celor care îi asculta si îi apreciaza muzica. Prin felul în care autoarea a conceput acest roman, aduce un plus de noutate în literatura, iesind din tiparele obisnuite ale biografiilor care se scriu astazi. Urcata în „acceleratul vietii” pleaca în cautarea destinului unui mare artist. Însotita de dorinta împlinirii acestui vis, calatoria ei se încheie în „gara centrala” si se poate spune ca este una dintre acele persoane care i-a îmbogatit zestrea spirituala. Si nu a facut-o oricum, ci cu dragoste si pretuire pentru destinul artei si al artistului în Univers.”
EMILIA DABU - critic literar
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania
 
             „Viata însasi este o stare de tranzit între nastere si moarte… un peron unde te zbati sa ocupi un loc într-un tren… esti fericit ca ai prins un loc la clasa I sau la fereastra… si fiecare uita poate un singur lucru…ca trenurile astea nu duc nicaieri… cel care a ocupat un loc la fereastra este, fara sa stie, egal cu cel care sta în picioare pe culoar si cu cel care a pierdut trenul, în cele din urma se vor întâlni toti undeva, într-un desert (într-o gara centrala), unde sinele se transforma în nisip.”
 
OCTAVIAN PALER